Talascoop

Ijsselmonde heeft kunstwerk van 90 duizend stempotloodjes 

Kunstwerk over laaggeletterdheid onthuld op het plein Herenwaard in IJsselmonde.

Talascoop
De rode stempotloodjes uit het stemhokje krijgen na de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart een nieuwe bestemming. De gemeente Rotterdam wil 90.000 stempotloodjes verzamelen voor een kunstwerk over laaggeletterdheid.

Het uitgangspunt

‘Een potlood staat voor één Rotterdammer die moeite heeft met schrijven of lezen,’ zegt taalwethouder Judith Bokhove. ‘In verband met corona krijgt iedereen die stemt een schoon, nieuw potlood. En we vragen stemmers die potloden in te leveren voor het kunstwerk. Zo is ook iedereen die gaat stemmen zich bewust van de grote groep in onze stad. En iedereen draagt een steentje bij aan het kunstwerk. Zo pakken we ook laaggeletterdheid aan, iedereen kan helpen.’

De voorbereiding – De stempotloodjes worden verzameld

In ieder stemhokje staat een speciale doos waarin Rotterdammers het stempotlood kunnen weggeven voor het kunstwerk. De stempotloden gaan naar de Rotterdamse kunstenaar Christine Saalfeld. Zij won de ontwerpopdracht van de gemeente voor een kunstwerk dat aandacht geeft aan laaggeletterdheid. Saalfeld bedacht een zogeheten Talascoop, een telescoop gemaakt van reusachtige pennen, op een sokkel die bestaat uit 90.000 potloodjes.

Het eerste ontwerp

Tussenstappen

Het beeld in de werkplaats

Related Blog Posts