De Talascoop

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam

Posts

De rode stempotloodjes uit het stemhokje krijgen na de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart een nieuwe bestemming. De gemeente Rotterdam verzamelde 90.000 stempotloodjes voor een kunstwerk over laaggeletterdheid.
‘Een potlood staat voor één Rotterdammer die moeite heeft met schrijven of lezen,’ zegt taalwethouder Judith Bokhove. ‘In verband met corona krijgt iedereen die stemt een schoon, nieuw potlood. En de gemeente vroeg stemmers die potloden in te leveren voor het kunstwerk. Zo is ook iedereen die gaat stemmen zich bewust van de grote groep in onze stad. En iedereen draagt een steentje bij aan het kunstwerk. Zo pakken we ook laaggeletterdheid aan, iedereen kan helpen.’
In ieder stemhokje stond een speciale doos waarin Rotterdammers het stempotlood kon weggeven voor het kunstwerk. De stempotloden gaan naar de Rotterdamse kunstenaar Christine Saalfeld. Zij won de ontwerpopdracht van de gemeente voor een kunstwerk dat aandacht geeft aan laaggeletterdheid. Saalfeld bedacht een zogeheten Talascoop, een telescoop gemaakt van reusachtige pennen, op een sokkel die bestaat uit 90.000 potloodjes.

Het werkproces