TENTAKEL FESTIVAL IN MÜNCHEN

 

 

Reeds einde 2015 hebben wij besloten om met Tentakel nieuwe uitdagingen aan te willen gaan. Een optie daarvoor was het festival ook in andere landen te introduceren. München kwam in aanmerking vanwege het feit dat het mijn thuisstad is.  Voor de start van het project had ik nog geen culturele contacten in München, maar het was duidelijk dat de stad voor mij wel toegankelijker zou zijn als andere buitenlandse steden. De juiste coöperatiepartner – het EineWeltHaus - hebben wij, met ondersteuning van het Kulturreferat München, kunnen vinden.

 

Tentakel zal plaats vinden van 30 Juni tot 2 Juli 2017. Het terrein van het EineWeltHaus is uiteraard geschikt voor het festival, omdat er een binnenhof, een groot terras op de eerste verdieping en een theaterzaal ter beschikking zal staan. Het EineWeltHaus heeft een cultuurpolitieke opdracht binnen de stad en organiseert lezingen, concerten, exposities en debatten. Hun thema voor 2017 is vooral duurzaamheid ten opzichte van de samenleving, opvang en integratie van vluchtelingen te stimuleren.

 

De artist periode in het Ebenböckhaus heeft van 02.01.2017 tot 17.2.2017 plaatsgevonden. In deze periode heeft het programma met kunst, theater en muziek zijn eerste vorm gekregen. Wij hebben contact gelegd met lokale, culturele organisaties, verenigingen en instellingen om ze uit te nodigen mee te doen en tijdens het festival eveneens activiteiten aan te bieden.

 

Tentakel is nog steeds een zoektocht naar een evenwicht tussen artistieke ambitie versus sociaal, publiek versus privaat, en instrumentalisering versus autonomie. Met de volgende vraagstelling:

 

“Welke randvoorwaarden moeten creëert worden waarin zowel kunstenaars, sociale organisaties, bezoekers als culturele instellingen niet alleen het gesprek samen kunnen voeren maar ook samen kunnen werken aan het slagen van het festival?”

 

In die zin is Tentakel een proeftuin om op deze vraag antwoorden te vinden met de intentie kunst dichter bij de mens te brengen.

 

In 2017 is het thema van het festival identiteit en het zetten van grenzen.  Een belangrijk aspect daarbij is duurzaamheid van relaties, samenwerkingsverbanden en milieu en leefomgeving.

 

Het participatieve karakter van het festival willen wij behouden. Wij zien dat in achterstandswijken sterke behoefte is, aan dit formaat van  festivals en dat dit soort evenementen de cohesie tussen de mensen stimuleert; desalniettemin is het voor Stad-Nomaden een soort evenwichtsoefening tussen interesses van (wijk)bewoners, sociale organisaties, kunst organisaties enerzijds en de verwachtingen van fondsen en de gemeente anderzijds.

 

 

 

Cover Artist Book: "The Art of Cohabitation"

ARTIST BOOK: THE ART OF COHABITATION

 

 

In "The Art of Cohabitation" neem ik de achterstandswijken van Rotterdam Zuid onder het vergrootglas. In de met foto's en tekeningen geïllustreerde grafische novelle ga  ik op zoek naar de kunst van het samenleven en kom daarbij bizarre anekdotes uit het leven van mensen in Rotterdam Zuid tegen. Misschien is de levenskwaliteit daar juist veel hoger, omdat mensen elkaar nodig hebben en als gevolg hiervan coalities met elkaar aangaan en hierdoor minder met elkaar in concurrentie staan.

 

The Art of Cohabitation, 112 pagina’s, s/w/dublex, softcover, EUR 13,-, uitgegeven bij editie Stad-Nomaden, NL/Eng/D.

 

 

 

 

In „The Art of Cohabitation“ nehme ich die sozialen Brennpunkte von Rotterdam Zuid unter die Lupe. In der mit Fotos und Zeichnungen illustrierten Grafik Novelle gehe ich auf die Suche nach der „Kunst der Zusammenlebens“ und stiess dabei auf skurrile Anekdoten aus dem Leben von Menschen in Rotterdam Zuid. Vielleicht ist die Lebensqualität unter sozialen Gesichtspunkten dort sogar besser als man erwarten würde, weil Menschen einander brauchen und auf eine selbstverständliche Art und Weise Koalitionen eingehen.

 

The Art of Cohabitation, 112 Seiten, s/w/dublex, Softcover, EUR 13,-, erscheint bei Edition Stad-Nomaden, NL/Eng/D.

 

 

field research for bringing Tentakel to Rotterdam

Buitenterrein EineWeltHaus, München

Kösk, München

Book presentation: THE ART OF COHABITATION

20.5. - 20.6.2017

 

Galerie Hommes

Charloisse Kerksingel 14,

3082 DA Rotterdam

Artist Book by Christine Saalfeld

NOW

Tentakel - Festival, München

1. - 2.7.2017

 

 

TENTAKEL - ROTTERDAM

 

De Nieuwe Nachtegaal - 25 augustus

Johan Idaplein - 30 augustus

Amelandseplein -  6 september

Afrikaanderpark - 18 oktober

Park Schinnenbaan - 17 september

Oleanderplein - 20 september

Colosseumpark -

West-Varkenoordse Park

-  23 september

Het feestival - Noordplein Rotterdam:

OP REIS MET DE BOEKENTREIN - het gaat spoken!

Vrijdag, 13.10.2017

 

Op reis met de boekentrein is een theatervoorstelling waarin wordt voorgelezen uit verschillende kinderboeken. De illustraties bevinden zich niet in de boeken, maar ontstaan in de ruimte: de verhalen worden ter plekke tot leven gebracht door kunstenares Christine Saalfeld en theatermaker Nicola Unger met behulp van een ouderwetse overheadprojector. Er ontstaat een schaduwspel dat de kinderen op speelse wijze door de verhalen leidt – van scène naar scène, van boek naar boek.

De voorstelling is bedoeld voor kinderen van 2 tot 8 jaar.

 

 

 

 

Artist Book by Christine Saalfeld

EXHIBITION: Neighbourhood - Turned Inside Out

 

opening 5. November 2017

 

15  - 18 o'clock

 

NIFFO - GALERIE

 

PRETORIALAAN 4B

3072EM ROTTERDAM

 

Exhibition “Neighbourhood - Turned Inside Out ”

 

Drawings + book presentation by Christine Saalfeld

Photography by Zoë D. Cochia

 

The duo-exhibition casts an artistic as well an cultural eye over Rotterdam Zuid, not in the form of stocktaking, but much rather as a starting point to discuss artistic work rooted in urban culture.

 

The drawings, photos and anektodes about Rotterdam Zuid are direct, bluntly and all-too-human.

 

 

 

Vernieuwing Speelplein Wielewaalstraat / Charlois

De kinderen en ouders uit de omliggende straten en de leerkrachten hebben de school gevraagd of het plein niet wat leuker en groener ingericht kan worden. Zij willen graag uitdagender en fantasierijker speelelementen op het plein. Kinderen willen graag “klimmen, verstoppertje spelen, draaien om een stok, dieren zoeken, plantjes verzorgen, schommelen en glijden, maar ook voetballen, tafelbal gooien en met TOS blijven sporten”.

En dat is precies wat de school ook graag zou willen: samen met de kinderen, de ouders en de buurt een uitdagend groen en gezellig ontmoetingsplein realiseren. Waar kinderen tijdens en na schooltijd kunnen buiten spelen.

 

Het plan is tot stand gekomen door een samenwerking tussen kinderen en ouders uit de Vogelbuurt, leerkrachten van Openbare Sportieve Basisschool De Kameleon, Christine Saalfeld (kunstenaar) en Bart van Lieshout (kunstproducties rondom het thema kinderen en natuur).

 

(meer informatie)

 

Sicily