Tentakel is nog steeds een zoektocht naar een evenwicht tussen artistieke ambitie versus sociaal, publiek versus privaat, en instrumentalisering versus autonomie. Met de volgende vraagstelling:

 

“Welke randvoorwaarden moeten creëert worden waarin zowel kunstenaars, sociale organisaties, bezoekers als culturele instellingen niet alleen het gesprek samen kunnen voeren maar ook samen kunnen werken aan het slagen van het festival?”

 

In die zin is Tentakel een proeftuin om op deze vraag antwoorden te vinden met de intentie kunst dichter bij de mens te brengen.

 

In 2017 is het thema van het festival identiteit en het zetten van grenzen.  Een belangrijk aspect daarbij is duurzaamheid van relaties, samenwerkingsverbanden en milieu en leefomgeving.

 

Het participatieve karakter van het festival willen wij behouden. Wij zien dat in achterstandswijken sterke behoefte is, aan dit formaat van  festivals en dat dit soort evenementen de cohesie tussen de mensen stimuleert; desalniettemin is het voor Stad-Nomaden een soort evenwichtsoefening tussen interesses van (wijk)bewoners, sociale organisaties, kunst organisaties enerzijds en de verwachtingen van fondsen en de gemeente anderzijds.

Tentakel - Rotterdam 2017

 

Nieuwe Nachtegaal:  25 augustus

Johan Idaplein:         30 augustus

Amelandseplein:         6 september

Beverwaard:              17 september

Oleanderplein:          20 september

Coloseumpark:          23 september

Afrikaanderpark:       18 oktober

 

ARCHIEVE

ABOUT

CV

[2017] voorstelling: 'op reis met de boekentrein', Feestival, Rotterdam

Op reis met de boekentrein is een theatervoorstelling waarin wordt voorgelezen uit verschillende kinderboeken. De illustraties bevinden zich niet in de boeken, maar ontstaan in de ruimte: de verhalen worden ter plekke tot leven gebracht door kunstenares Christine Saalfeld en theatermaker Nicola Unger met behulp van een ouderwetse overheadprojector. Er ontstaat een schaduwspel dat de kinderen op speelse wijze door de verhalen leidt – van scène naar scène, van boek naar boek.

TENTAKEL bestaat sinds 2014. Het is een kunst, theater en performance festival en bied een podium aan participatieve kunst activiteiten.

Het zwaartepunt ligt op het meedoen, de interactie met mensen en de verwondering.

Door de bijdrage van verschillende samen-werkingspartners krijgt het festival op elke locatie een unieke draai en beleving. Het voortraject door het gaan in de wijken, contacten leggen met mensen en organisaties is een belangrijke onderdeel.  Zo geeft elke locatie zelf form aan hun Tentakel festival.

Tentakel biedt een gelaagd programma met kunst, cultuur, theater en workshops aan bezoekers. Het actieve en interactieve karakter van het festival werkt verbindend tussen opleidingsniveaus, geloofsrichtingen en taalbarrières. TENTAKEL draagt zo bij aan een divers en cultureel klimaat.

 

Stichting Stad-Nomaden (Christine Saalfeld & Bart van Lieshout) is geïnteresseerd in participatieve kunstpraktijken en wil de mogelijkheden ervan in verschillenden projecten peilen.

Daarbij is het zoeken naar een evenwicht tussen artistieke ambitie versus sociaal, publiek versus privaat, en instrumentalisiering versus autonomie.

Welk randvoorwaarden (het festival) moeten creëert worden waarin zowel kunstenaars, sociale organisaties, bezoekers als culturele instellingen niet alleen het gesprek samen kunnen voeren maar ook samen kunnen werken?

 

In die zin is Tentakel een proeftuin om op deze vraag antwoorden te vinden en met de intentie kunst dichter bij de mens te brengen.

In 2017 is het thema identiteit en het zetten van grenzen.  Een belangrijk aspect daarbij is duurzaamheid van relaties, samenwerkverbanden en milieu.

Het participatieve karakter van het festival willen wij houden. Wij zien dat in achterstandswijken echt behoefte is, aan dit formaat van  festivals en dat dit soort van events de cohesie tussen de mensen stimuleert; desalniettemin is het voor Stad-Nomaden een soort evenwichtsoefening tussen interesses van (wijk)bewoners, sociale organisaties, kunst organisaties enerzijds en de verwachtingen van fondsen en de gemeente anderzijds.

 

 

 

[2017] EXHIBITION: Neighbourhood - Turned Inside Out

 

NIFFO - GALERIE

 

The duo-exhibition casts an artistic as well an cultural eye over Rotterdam Zuid, not in the form of stocktaking, but much rather as a starting point to discuss artistic work rooted in urban culture.

 

The drawings, photos and anektodes about Rotterdam Zuid are direct, bluntly and all-too-human.

 

 

 

[ 2017 ] Book presentation: The Art of CohabitationGalerie Hommes, Rotterdam

In dem Künstlerbuch "The Art of Cohabitation" beschreibt Saalfeld mit Zeichnungen, Fotos und Texten das Zusammenleben in Rotterdam Bloemhof. Der Stadtteil gilt, mit hoher Arbeitslosigkeit, Armut und kulturellen Ghettoisierung, als sozialer Brennpunkt. Entwaffnend direkt erzählen Menschen von Ihren Leben und dem was für sie wichtig ist.

Das Buch geht auch der Frage nach, welche Rolle Künstler mit Aktionen, Events und Projekten in Stadtteilen spielen und welcher Beitrag zur Integration geliefert werden kann.

[ 2016 ]  REINVENTING THE LOGIC OF HOUSE , Galerie arToxin München

OP REIS MET DE BOEKENTREIN

De kunstenaars Christine Saalfeld en Nicola Unger toveren met bekende kinderboeken en een overheadprojector een fascinerend schaduwspel dat kinderen meeneemt op een reis vol fantasie - van scène naar scène, van boek naar boek. Op hun reis ontmoeten ze een vraatzuchtige gans, Anton, die op weg naar de speeltuin is verdwaald, een paarse neushoorn, piraten, het superlieveheersbeestje en nog heel veel anderen! De interactieve voorstelling is geschikt voor kinderen van 2 tot 7 jaar.

 

 

performance, theater, workshop, educational, voorleesvoorstelling

 

Voorleesvoorstelling: Op reis met de boekentrein II, raar maar waar 2015/2016

 

Op reis met de boekentrein een voorleesvoorstelling

 

In de vroege negentiende eeuw schreef Mary Shelley een roman over een wetenschapper met de naam Frankenstein, die het lukte met lichaamsdelen van doden een nieuw schepsel te maken.

 

Maar is dit echt een succes? En hoever mag wetenschap gaan?

In de workshop experimenteren kinderen met verschillende projectiemethodes, zoals overheadprojector, geprojecteerde fimclips en interactief beeld/schaduwtheater, om tot hun eigen verbeelding van Frankensteins’ verhaal te komen. Dit onder professionele begeleiding van de kunstenaars Christine Saalfeld en Nicola Unger.

 

Producer: stichting STADNOMADEN

For further information, please contact.

 

Project Putsebocht -  2012-2016

January 2012, together with creatives, residents from Bloemhof and Woonstad Rotterdam a working group was formed with the idea to give Putsebocht (12 houses) a new role in the neighborhood. The

agreement was to give a positive impetus to the area in return for inexpensive work and living space. From this construction

several initiatives arose, such as a podium for theater and music, exhibition and meeting spaces. The centerpiece of the project was the community garden, which was maintained together. The project lasted five years.

[Katrijn Verstegen]

[2012] Kruid&Kunst - Zuiderpark - Rotterdam

[Esther Kokmeijer]

[Frank Bruggemann]

[Netty van Osch]

Artists: Frank Bruggemann, Sandro Satelo, Toine Horvers, Reinier Lagendijk, Netty van Osch, Melle Smets, Katrijn Verstegen, Esther Kokmeijer, Dirk van Lieshout, Denise Collignon, Christine Saalfeld, Peter Fengler

[Christine Saalfeld]

[opening]

[Toine Horvers]

[Denise Collignon]

[Herman Lamers]

Lab De Verstedelijking, 2010

 

Lab De Verstedelijking was an experiment initiated by Hugo Lammerink en Fred Schurink. The initial idea was to bring different professionals together in order to think about the city by building one. Not a real one, but a model city on a piece of wasteland of 340 m2.

 

Perhaps what most intrueged me about Lab De Verstedelijking was, that the participants hardly could escape the structures we are already living in. Instead of shaping an urban vision, we rebuilded an urban environment in which we are already living.

 

Participants

Architects: WHIM Architecture, Frank Havermans Landschapsarchitectuur: Lola Landscape Architects, Audrey Coert – Land-made

Stedenbouwkunde: Floris Schiferli & Roos Marijn Limburg Sociologie: Anne Hemker – Stadstij

Beeldende kunst: Matthijs Bosman, Maze de Boer, Observatorium, Christine Saalfeld, Ronald van der Meijs

[2014 - 2017]  TENTAKEL

 

TENTAKEL bestaat sinds 2014. Het is een kunst, theater en performance festival en bied een podium aan participatieve kunst activiteiten.

Het zwaartepunt ligt op het meedoen, de interactie met mensen en de verwondering.

Door de bijdrage van verschillende samen-werkingspartners krijgt het festival op elke locatie een unieke draai en beleving. Het voortraject door het gaan in de wijken, contacten leggen met mensen en organisaties is een belangrijke onderdeel.  Zo geeft elke locatie zelf form aan hun Tentakel festival.

Tentakel biedt een gelaagd programma met kunst, cultuur, theater en workshops aan bezoekers. Het actieve en interactieve karakter van het festival werkt verbindend tussen opleidingsniveaus, geloofsrichtingen en taalbarrières. TENTAKEL draagt zo bij aan een divers en cultureel klimaat.